​Når tænder bliver til hænder i Afrika

Lisa Møller har ikke nemt ved at sætte sig i tandlægestolen, men en snak om ferier og gode oplevelser løsner altid op for stemningen. Det har nu ført til, at Ølby Tandlæge Center støtter afrikanske Ba-Janneh og hans familie i Gambia. Hør Lisas fortælling.

Mødet med ‘juice-manden’

Lisa og Frank Møller rejste første gang til Gambia i Afrika i 1992. Rejsen gjorde så stort indtryk, at alle rejser sidenhen er gået til samme destination.

“Livet er barsk i Gambia. Det er overvældende første gang, man møder deres virkelighed,” fortæller Lisa. Sammen med sin mand har hun støttet en familie siden 2010 og hjulpet med at finde sponsorer til mange andre familier. Ølby Tandlæge Center er nu en af de sponsorer.

Lisa fortæller om faderen i familien, som hvert år modtager støtte fra Ølby Tandlæge Center. “Vi mødte Ba-Janneh på stranden, hvor han solgte friskpresset appelsinjuice. Han var sådan en glad, ung mand. Meget sympatisk og virkede så pligtopfyldende. Han blev vores faste juice-mand, og efter nogle flere rejser blev vi inviteret hjem til hans familie” fortæller Lisa.

Ris, en køletaske og lov til at arbejde

Netop hjemvendt fra en fire ugers rejse til Gambia, står oplevelsen med familien, som støttes af Ølby Tandlæge Center, friskt i erindringen. “Da vi ankom, købte vi en sæk ris på 50 kg til familien. Det er mad til fem uger. Dagen inden vi tog hjem, købte vi en sæk mere,” fortæller Lisa Møller. Lisa og hendes mand vurderer, sammen med Ølby Tandlæge Center, hvad årets støtte skal gå til. Én ting er dog en fast post, og det er skolegang til familiens ene søn, Omar. Lisa og Frank overrækker personligt beløbet til skoleledelsen for at sikre, at pengene ender det rigtige sted.

Ba-Janneh Jadama er født i 1981 og gift med Mariama. Sammen har de fem børn, hvoraf den ene bor hos sin faster, som har flere indtægter end familien selv. Ba-Janneh skal betale en årlig leje til staten for at sælge juice på stranden. Den regning betaler Ølby Tandlæge Center også.

“Han har kun arbejde, når turisterne er der, det vil sige fra september til april. Resten af året har han ikke noget arbejde. Det er derfor vigtigt, at han tjener nok, når turisterne er der,” fortæller Lisa. For at kunne sælge frugt, må han købe den frisk på et marked hver dag og opbevare den i en køletaske. I år havde køletasken holdt i 9 år og gik i stykker. Ølby Tandlæge Center gav ham en ny og fik også repareret hans cykel som en del af årets støtte.

En mur ad gangen

Ba-Janneh og hans familie drømmer om deres eget hus med flere værelser. Lige nu har de to små værelser til den store familie og laver primært mad på gårdspladsen. For en del år siden fik de råd til at købe en grund lidt uden for byen, og når det engang lykkes at bygge et hus der, betyder den længere afstand til arbejde ikke spor. Det vil være et stort skridt for familien i retningen af mere status og et bedre liv.

“Af årene har Ba-Janneh købt lidt cement. De støber selv murstenene. Sidste år havde han fået nogle til at hjælpe med at grave et hul som toilet. Overskuddet af årets støtte må gå til byggetilladelser og materialer. Projektet kan dermed, i langsomt tempo, bevæge sig fremad,” slutter Lisa.​

Læs med under http://www.olbytand.dk/om-klinikken/vi-stoetter.aspx hvor vi opdaterer historien om familien løbende.

Har du spørgsmål?

Du er velkommen til at kontakte os via nedenstående kontaktformular.

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Hold dig opdateret​

Ring til os på: 56 65 80 75

​Ølbycenter 31, 4600 Køge

3 timers gratis parkering.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev i nedenstående formular og bliv opdateret på de seneste nyheder.

Åbningstider:

Man, tirs & tors:

kl. 08:00-18:00

Onsdag:

kl. 08:00-16:00

Fredag:

kl. 08:00-14:00

Telefontider:​

Mandag:

kl. 07:45-18:00

Tirsdag:

kl. 07:45-18.00

Onsdag:

kl. 07:45-15:00

Torsdag:

Fredag:

kl. 07:45-18:00

kl. 07:45-14:00